Kuva: Darphin Finland

Eihän me haluta olla ryppyisiä

Auringon vaikutus ihon ikääntymiseen

Taas on se aika; suomalaiset alkavat vähitellen kuoriutua ulos mustien talvivaatteiden massasta ja kääntävät vitivalkoiset kasvonsa kohti aurinkoa. Ja mitäs sitten tapahtuukaan… Juuri nyt on hyvä kerrata ah, niin ihanan auringon toista, ei niin ihanaa puolta.

Ihon vanheneminen pähkinänkuoressa

Ensin hieman perusfaktoja; ihon ikääntymiseen vaikuttavat sekä sisäiset että ulkoiset tekijät. Sisäisiä tekijöitä ovat mm. perimä ja hormonit, ulkoisia esim. stressi, ilmansaasteet, lääkkeet ja tupakointi, muutamia mainitakseni. Ylivoimaisesti merkittävin ennenaikaista ikääntymistä aiheuttavista ulkoisista tekijöistä on kuitenkin auringon ultraviolettisäteily.

Ihon luonnollinen ikääntyminen alkaa n. 25-vuotiaana; kollageenin muodostuminen alkaa hidastua, ihon elastisuus vähenee, monet ihon toiminnot, mm. pinnan uudistuminen, tuntoaistimukset, talin eritys, lämmönsäätely ja haavojen paraneminen heikkenevät. Ihoon alkaa muodostua juonteita ja ryppyjä, rasvakudos ja sen myötä ihon täyteläisyys vähenee, iho ohenee ja muuttuu läpikuultavaksi. Tätä kaikkea edesauttaa huomattavasti auringosta saatava UV-säteily.

Hyvä, paha aurinko

Ihon ikääntymiseen liittyvistä ongelmista yli 90% uskotaan johtuvan liiallisesta UV-säteilystä. Säteet rikkovat ihon rakennetta ja vaikuttavat soluihin ja DNA:han aiheuttaen niissä valtavia muutoksia. Mikä kaksiteräinen miekka aurinko onkaan; se hellii meitä pitkän talven jälkeen ja houkuttelee nauttimaan lämmöstään yltäkylläisinä annoksina. Samalla solumme tallentavat syntymästä lähtien joka ikisen säteen ja usein vasta vuosikymmenten jälkeen huomaamme auringon ”pimeän ”puolen. Riittää että poltat ainoastaan kerran elämässäsi ihon pahasti ja sen seuraukset näkyvät kymmenien vuosien päästä iholla ryppyinä ja juonteina, ihon vakavista sairauksista puhumattakaan.

Valovanhenemisen merkit esiintyvät pääasiallisesti niillä alueilla jotka altistuvat eniten suoralle UV-säteilylle; kasvot, kaula ja dekoltee sekä käsivarret ja kädet. Iho paksuuntuu ja siihen muodostuu syviä juonteita, aurinkokeratoosia, läikikästä ja hyvin tummaakin liikapigmentoitumista, ihon väri muuttuu kellertäväksi ja siinä saattaa olla mustapäitä ja rasvaluomia.

Ei kiitos, minä ainakaan en halua ihoni näyttävän edellä kuvatunlaiselta 60-vuotiaana, tuskinpa sinäkään! Mikä parasta, on olemassa erittäin helppo ja yksinkertainen keino suojella ihoa ja välttää vaarat. Turhaan eivät ihotautilääkärit meitä muistuttele keväisin aurinkosuojavoiteen käytöstä. Suojakertoimella 50 varustettu UVA -ja UVB- suojan sisältävä aurinkotuote on tärkein ostos juuri tähän aikaan ja toimii tehokkaasti vaaleaa ja herkkää pohjoismaista ihotyyppiä suojaten. Hoitolastamme löytyy erilaisia aurinkosuojatuotteita, pyydä että kosmetologisi esittelee niitä. Jos kuitenkin kosmeettisia valovaurioita on iholle jo syntynyt, nykyaikaisilla hoidoilla pystytään häivyttämään pigmenttiläiskiä ja nopeuttamaan ihon uusiutumista.
Ihanaa, auringontäytteistä ja turvallista kevättä kaikille!

Muita aiheeseen liittyviä juttuja